niedziela, 2 września 2012

Tarta z jabłkami i winem. Po prostu miód malina mniam mniam..

Napiszę jak zrobić pyszną tartę z jabłkami i winem.

Czas pieczenia 45-50 minut
Forma okrągła lub prostokątna

Składniki na kruche ciasto
180 gram mąki tortowej
100 gram masła
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko

Farsz do ciasta:
0,75 litra białego wina ( lub żeby dzieci też mogły jeść to wino zastępujemy sokiem jabłkowym z własnych jabłek lub kupiony w sklepie)
150 gram cukru
1 małe opakowanie cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego ( bez cukru)
800 gram jabłek

Robimy ciasto kruche.

Wysypujemy mąkę na blat i siekamy ją dużym nożem z cukrem, cukrem waniliowym i masłem , a następnie dodajemy jajko i zagniatamy tak długo aż nam się składniki wymieszają.
Następnie ciasto chowamy do lodówki na około 30-40 minut.
Po upływie tego czasu wyjmujemy nasze ciasto i wałkujemy na blacie z mąką na cienki placek o grubości 5 milimetrów i delikatnie wkładamy do formy.
Forma może a nie musi być wysmarowana tłuszczem.
Tak przygotowaną formę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania farszu.

Przygotowujemy farsz.
Obieramy jabłka i kroimy na średniej grubości plastry.
Wino lub sok jabłkowy około 0,7 litra zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, a resztę wina lub soku mieszamy z 2 opakowaniami budyniu i następnie wlewamy do gotującego się wina lub soku. Wszystkie składniki lekko zagotować aż powstanie nam jednolita masa.
Wyjmujemy blachę z ciastem z lodówki układamy nasze pokrojone jabłka i zalewamy przygotowaną masą.
Wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy około 45-50 minut.

Moja uwaga po wyjęciu ciasta z piekarnika musi dobrze ostygnąć.
Potem można włożyć je na trochę do lodówki żeby nam się masa ścięła.
A z mojego doświadczenia ciasto jest najlepsze na 2 dzień.
Czyli pieczemy ciasto między 18 a 20 to na drugi dzień ciasto idealnie bez lodówki ostygnie i masa się zetnie.

Dodatkowo do smaku można ubić około 400 ml śmietany kremówki z odrobiną cukru pudru i na ostudzone ciasto wyłożyć i wygładzić nożem śmietanę.
Polecam to ciasto bo jest to miód w gębie.

Tutaj fotka ciasta bez śmietany.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz